Mobiliteit

Retail en dan met name autoshowrooms vragen om een specifieke benadering als het gaat om verlichting. Als leidraad kijken we naar 3 aspecten in deze projecten, architectuur van de ruimte, het merk of type auto dat er verkocht wordt en de klantbeleving.

1. De ruimte

Als eerste punt behandel ik graag de architectuur, voor het gemak spreken we hier over de buitenschil van de ruimte (wanden plafond en muren) en het interieur. Autoshowrooms zijn er in vele vormen, van hoge ruimten met veel staal en beton tot in de puntjes afgewerkte showrooms die meer weg hebben van een bankkantoor dan van een autodealer. En die vragen om verschillende benaderingen als het gaat om verlichting. Natuurlijk zijn er altijd wel overeenkomsten, een terugkerend element zijn de glaspuien die meestal van vloer tot plafond lopen en een groot deel van de buitenmuur bestrijken. Voor de klanten een mooie gelegenheid om even naar binnen te gluren, lichttechnisch een uitdaging. Vooral ramen die gericht zijn op het zuiden en oosten hebben een overvloedige toetreding van daglicht en dat maakt het accentueren van de auto’s met kunstlicht praktisch onmogelijk. Als het donker is buiten hebben ramen weer een ander nadeel, de reflectiefactor van glas is minimaal dus zal er aan de raamzijde met meer verlichting gewerkt moeten worden om de auto’s goed aan te lichten. Een andere belangrijke factor is de hoogte van de ruimte, showrooms van 4 tot 5 meter zijn veelvoorkomend en vragen dan ook een installatie die wordt afgependeld of in een inbouwsituatie kijken we naar lichttechnische technieken om het licht zo gebundeld mogelijk op de auto’s te krijgen. Naast de auto’s in de showrooms verdienen ook andere elementen aandacht in ons lichtplan, veelal gaat alle aandacht uit naar de auto’s zelf maar hierdoor bestaat de kans dat jouw showroom er net zo uit gaat zien als die van je buurman en dat hoeft niet. Wij geven je adviezen hoe je met simpele technieken de showroom er toegankelijker en klantvriendelijker uit laat zien waardoor jouw showroom zich onderscheidt van die van je buurman.

2. Normen per merk

Als 2e stap in het ontwerp naar het perfecte lichtplan bekijken we het type auto dat verkocht gaat worden, nieuw of gebruikt, Volkswagen of Mercedes elke auto vraagt om een ander soort verlichting. Vanuit de importeurs worden vaak al bepaalde normen voorgeschreven over de inrichting en verlichting maar omdat niet elke showroom hetzelfde is blijft het belangrijk de voorgeschreven richtlijnen toe te passen in het lichtplan. Het leukste blijft een showroom die zich niet hoeft te houden aan bepaalde richtlijnen, dan kunnen we echt in detail gaan kijken wat het beste past bij de dealers en de auto’s die worden verkocht en laten we onze ervaring en creativiteit de vrije loop. Van exclusieve showroom vol met dure oldtimers tot een lokale dealer van verschillende merken bieden wij de juiste verlichting, geen standaard oplossing want elk project verdient een specifieke aanpak. De 2 voorgaande stappen waren vooral gericht op iets tastbaars, de auto’s zelf, gebruik van kleuren en de architectuur van de showroom zelf.

3.  Emotie

Als 3e stap kijken we naar de beleving en sfeer in de showroom, niet direct tastbaar maar minstens net zo belangrijk als de hiervoor beschreven punten en op bepaalde vlakken ook overlappend. Als belangrijkste aspect van deze stap zien wij de mens en zijn of haar behoeftes en emoties die meespelen in de aankoop van een auto. 30 jaar geleden was de aankoop van een auto nog een echt mannending, de vader van het gezin kocht op zaterdagmiddag de nieuwe auto bij een lokale dealer waar hij al jaren kwam en waar zijn vader waarschijnlijk ook al jaren auto’s kocht. De showrooms waren simpel ingericht, alles was gericht op de verkoop van auto’s en de techniek ervan. De verwachting van de klant had weinig te maken met inrichting en kwam meestal neer op een jarenlange relatie met de eigenaar of verkoper die de klant de nodige informatie verschafte van de verschillende modellen in de showroom. Showrooms anno 2020 zijn het tegenovergestelde van de showrooms van toen, uiteraard is er nog veel aandacht voor de auto’s en vinden we het prettig als we kunnen onderhandelen met een vertrouwde verkoper maar er wordt veel meer ingespeeld op de huidige behoefte en gevoel van de klant. Een auto kopen is een soort gezinsuitje geworden, naast de uitgestalde auto’s dient er ook een kleine speelhoek te zijn voor de kinderen, een comfortabele wachtruimte met WIFI, mogelijkheden tot werken én goede koffie. De consument is mondiger geworden, we vinden een vaste garage of aanspreekpunt niet zo belangrijk meer en laten ons liever vooraf informeren door internet dan klakkeloos aannemen wat de verkoper ons te vertellen heeft. Dit vraagt om een showroom waar de klant zich thuisvoelt, een directe associatie heeft met het automerk plus de website waar ze de auto via een configurator al hebben samengesteld en waar het gezin even rustig kan rondkijken zonder dat ze zich direct bekeken voelen door een verkoper. De juiste verlichting is essentieel, de warmte van een exclusief merk of juist een moderne uitstraling van een merk dat zich vooral richt om het nieuwe elektrische rijden is iets wat de klant vooraf verwacht en dit verwachtingspatroon is voor het grootste deel afhankelijk van de juiste lichtkleur en manier hoe de ruimte is verlicht. De intensiteit van de verlichting en gebruik van verschillende lichtkleuren spelen een grote rol in het correct aanlichten van een auto of het gezellig verlichten van een wachtruimte, die op hun beurt weer de juiste emotie bij de klant oproepen.

Elke showroom is uniek, net als de mensen die de showroom bezoeken. Dat is de reden dat we graag van jou willen weten wat in jouw zaak belangrijk is, jij kent je showroom het best net als je klanten. Wij geloven niet in standaard oplossingen, verlichting is maatwerk en dient vanuit meerdere invalshoeken te worden bekeken.