Fashion

Hoe bereik je in een winkel de juiste beleving en hoe vervul je de verwachting van de klant als ze je winkel binnen stappen? Een hele goede vraag en helaas is hier geen eenduidig antwoordt op, het is een proces van interieurontwerp tot het correct kiezen van een audioplaylist.

We gaan vandaag dieper in op 3 aspecten:

1. Consumentengedrag

Het consumentengedrag veranderd voortdurend en dus zal de retailer zich continue moeten aanpassen om de doelgroep in de winkel te krijgen of anno 2020 op hun website. De laatste 20 jaar is er in dat opzicht veel veranderd, voor het internet was het vooral van belang dat een winkelier zijn winkel goed op orde had en inspeelde op de verwachting van zijn doelgroep. De eigenaar van een kledingwinkel had min of meer een langdurige relatie met de klant en kende hem of haar persoonlijk. Kleding werd veelal lokaal gekocht en winkels hadden een monopoly op de verkoop van dit soort producten, waar bijvoorbeeld slagers al eerder concurrentie kregen van de grotere supermarkten bleef op enkele grote warenhuizen na de concurrentie van fashionwinkels lange tijd uit de winkelstraten in de dorpen en kleine steden. Tot het moment dat internetwinkels hun opmars begonnen, eerst bestelden alleen de klein deel van de jeugd en jong volwassenen bij dit soort websites maar inmiddels koopt het overgrote deel van de Nederlandse bevolking wel eens via internet. Maar waarom eigenlijk? De redenen van de consument lopen uiteen maar vaak gehoorde argumenten van online winkelen zijn, het gemak, vergelijk van prijzen en beschikbare voorraad niets is zo vervelend als eindelijk de perfecte jeans te hebben gevonden maar net jouw maat is uitverkocht. Redenen om niet online maar juist offline te kopen is dat we de producten juist goed kunnen beoordelen, in het geval van kleding kunnen we dit direct passen en krijgen advies van een verkoper. Er komt een stukje emotie bij kijken, de gezelligheid van een winkelstraat rond de feestdagen, in de zomer even een drankje op een terras tijdens het winkelen of tussendoor een gezellige lunch met vrienden. De redenen om online of in een fysieke winkel te kopen verschillen enorm van elkaar, lange tijd dachten we dat internet het volledig over zou nemen en de stadscentra’s zouden veranderen in spooksteden. Maar niets bleek minder waar, ja er zijn zeker slachtoffers gevallen tijdens de strijd om de consument, internet heeft zijn plaats veroverd en zal deze niet snel meer afgeven. Maar het grootste voorbeeld dat online en offline een waardevolle combinatie is heeft Coolblue bewezen, de internetreus die in 2003 een fysieke winkel opende en dat tegenwoordig nog steeds doet bewijst dat online en offline tegenwoordig bijna niet meer zonder elkaar kunnen. Omnichanel bleek het codewoord en daar spelen de winkelketens graag op in en of je nu groot of klein bent, mensen hebben een verwachting van je winkel nadat ze jouw website hebben bezocht. Wij gebruiken die kennis en vertalen dit naar de juiste beleving in jouw winkel.

2. Verlichting

Wat kan verlichting hierin betekenen? Zonder licht zou er sowieso weinig verkocht worden in je winkel maar er is tegenwoordig veel meer mogelijk. Verschillende lichtkleuren, hogere kleurweergave en een etalage die zichtbaar of onzichtbaar van kleur veranderd. Net als het consumentengedrag is er in de wereld van verlichting de laatste tijd heel veel veranderd, de keuzes zijn enorm en voor elke doelgroep kunnen wij de verlichting speciaal op maat maken. Of het nu gaat om een landelijke keten met moderne inrichting waar een koude lichtkleur en meer vlakke verlichting jongeren aantrekt of juist een klassieke lokale winkel waar het allemaal iets warmer mag zijn en juist een ouder publiek aantrekt. Voor ons is het belangrijk dat de verwachting van de klant wordt beantwoord en net dat beetje meer geeft zodat de doelgroep zich thuisvoelt in jouw winkel, hierdoor langer in de winkel verblijft en over gaat in de aankoop. Wij snappen de consument en vertalen dit samen met jou naar een optimale winkelervaring.

3. Audio

Eigenlijk is het met muziek niet anders, bewezen is dat de klant meer tijd in de winkel besteed wanneer er muziek wordt afgespeeld die voldoet aan de verwachting en uitstraling van de winkel. Terugkomend op de moderne winkel zoals eerder genoemd zou je in eerste instantie wel naar binnen gaan maar als er continue nummers uit de jaren 60 te horen zijn zal de duur van het verblijf aanzienlijk korter zijn dan dat er op een gepast volume een goede top 40 playlist afgespeeld zou worden. De zintuigen moeten de consument bevestigen dat ze op de juiste plek zijn, als dit door één of andere reden niet het geval is voelt hij of zijn zich niet geassocieerd met de winkel en minder geneigd zijn tot een aankoop. Ons producten en diensten op het gebied van audio zijn uitlopend van een simpele installatie waar achtergrond muziek wordt afgespeeld tot een audiobeleving die past bij een populair jeansmerk waar op zaterdagmiddag het volume flink wordt opgeschroefd.