SDWT VS. LED

Voor de intreding van de LED zoals wij deze hedendaags gebruiken werd er in de meubelwinkels hoofdzakelijk gewerkt met gasontladingslampen en dan met name SDW-T. Deze lichtbron kenmerkte zich door de warme lichtkleur en de hoge lichtopbrengst waardoor de deze uitermate geschikt was voor het aanlichten van meubels en accessoires met een warme én krachtige lichtbundel. Er kleefden helaas ook nadelen aan deze lichtbron, vooral het energieverbuik, kostprijs en beperkte levensduur zijn vaak gehoorde argumenten om te kiezen voor duurzamere verlichting. 

Waarom LED?

De laatste jaren zijn de kwaliteit, lichtkleur en kleurweergave van LED-modules zo sterk verbeterd dat we deze op grote schaal toepassen in elke denkbare toepassing zelfs in een meubelomgeving, waar nog iets kritischer wordt gekeken naar de juiste lichtkleur en beleving, kan deze nieuwe lichtbron zonder compromis worden toegepast. Daarbij is er veel meer mogelijk op het gebied van lichtkleur en kleurweergave dan we ooit hebben gezien bij de conventionele verlichting, wij adviseren je daarom graag over de uitgebreide mogelijkheden.

Terug verdienen op vernieuwing .

Als we nu gaan kijken wanneer het aan te raden is over te stappen naar LED is een algemene lampwissel in de winkel een uitgelezen moment om over te verduurzamen, de investering in een nieuwe lichtbron hoeft dan ook niet meer te worden gedaan en met deze besparing betaal je al een groot deel van een nieuw armatuur. Maar zelfs als we de lampwissel buiten beschouwing laten is een armatuur binnen 4 jaar terugverdiend en vaak nog eerder. Een SDW-T lichtbron van 100W heeft inclusief de voorschakelapparatuur een opgenomen vermogen van 120W waar een vergelijkbare LED-spot slechts 40W verbruikt, voor gemiddelde openingsduur van een meubelwinkel reken we 3000 uur en praten we dus over een jaarlijkse besparing van 240kWh als we dit terugrekenen met een kWh-prijs van €0,16 hebben we het al snel over €40,- per jaar per armatuur. De gemiddelde kostprijs van een railstraler ligt tussen de €90,- en €120,- dus in dit geval is de terugverdientijd maximaal 3 jaar. 

En dit is puur op basis van het energieverbruik, hier tellen we eventuele subsidies, lampwissels, aanschaf en onderhoud aan voorschakelapparatuur of condensatoren niet in mee. En met een minimale levensduur van 50.000 uur zonder enig onderhoud of vervanging van componenten, kunnen wij het niet beter uitleggen dan dat dit hét moment is voor het omschakelen naar duurzame verlichting voor de besparing op de energiekosten en CO2 uitstoot.