Smart Lighting voor winkels

SMART LIGHTING VOOR WINKELS.

Licht helpt mee aan het succes van je winkel: het creëert sfeer, zet je producten in het licht, lokt de consument naar binnen, …  Smart lighting introduceert nieuwe mogelijkheden aan flexibiliteit voor de retailers: automatische aanpassing van het licht aan het moment van de dag of de aanwezigheid van personen.

 

Daglicht en verlichting

Een bewolkte dag of zonnige dag, zomertijd, of wintertijd? Het licht in de etalage en de inkom wordt via daglichtsensoren afgestemd op het natuurlijke licht van buiten. Met een slim lichtsysteem is de winkel steeds voldoende verlicht en het nodigt de voorbijganger uit om even in de etalage te kijken en om binnen te komen.

 

Werktijden en werkplaatsen

Vaak is er minder licht nodig voor of na de openingsuren van de winkel. Via een smart lighting systeem stel je  gemakkelijk de uren in wanneer je licht wenst en de hoeveelheid licht er nodig is. Het licht kan ook ingedeeld worden in zones: zones met meer of minder licht.

In ruimtes waar enkel werknemers komen, kan er ook gewerkt worden met bewegingssensoren. Het licht brandt enkel wanneer er beweging is. Is er niemand in de ruimte? Dan is er ook geen licht nodig.

 

Veranderende inrichting

Werk je met trackverlichting, dan verplaats je de spots gemakkelijk om terug de juiste accenten te leggen op de producten. Heb je op bepaalde plaatsen nu meer of minder licht nodig? Smart lighting biedt hier dan de oplossing. Je past de lichtsterkte aan via de controller.

 

Sfeer

De winkel moet uitnodigend zijn en een bepaalde sfeer uitstralen. Het lichtkleur speelt hierbij een grote rol. Maar misschien wil je de sfeer in de winkel kunnen aanpassen naargelang de collectie? Of hou je af en toe een event in je winkel? Dan is het handig om de sfeer aan te passen via een smart lighting systeem.

 

Smart lighting controllers

Met smart lighting controllers – via scherm aan de muur, smartphone, tablet of PC – kan je alle mogelijkheden combineren. Je kan alles op voorhand instellen of manueel aanpassen wanneer nodig blijkt. Je krijgt dus niet enkel energiebesparing maar ook tijdsbesparing.

 

Nog een stapje verder

Een smart lighting systeem is niet enkel handig om de verlichting aan te passen. Het systeem kan ook ingezet worden om het winkelgedrag van de klant traceren. Verbind het slimme lichtsysteem met een tracker en je ziet hoe de klant zich beweegt in de winkel. Deze data kan je gebruiken om je winkelinrichting en de verlichting te optimaliseren.

 

Voordelen van slimme verlichting voor retail

 • Tevreden werknemers door smart lighting
  • Aangepast werklicht
  • Beter welzijn
  • Grotere productiviteit
 • Tevreden winkeluitbater
  • Tevreden personeel
  • Energiebesparing
  • Veiligheidsverlichting ‘s nachts
 • Tevreden klanten
  • Voorbijgangers hebben zin om binnen te komen, voelen zich thuis en blijven langer in de winkel.

Tel je al deze factoren samen, dan resulteert dit in meer verkoop en een kostenbesparing .

BRON: https://www.lunoo.eu/smart-lighting-voor-winkels/